Piactér Patika

Register Login
×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Napszúrás, égési sérülések, csípések –minden, ami a nyárhoz hozzátartozik II.

Napszúrás, égési sérülések, csípések –minden, ami a nyárhoz hozzátartozik II.Nyáron az ember szívesen időz a szabadban, úszik, napozik, grillezik, szalonnát süt. Mindezekkel együtt járhat többek között a leégés, a különböző csípések illetve a kötőhártya-gyulladás.

Az arra allergiásoknál a méh- és darázscsípés súlyos következményekkel járhat, de bárkire veszélyes, ha a csípés a szájban illetve a torokban következik be. Az első, amit tehetünk, hogy fagylalttal hűtjük a sérült területet. Ha felmerül a légszomj lehetősége, vagy tudjuk, hogy allergiás az illető, akkor azonnal hívjuk a mentőket.

Ha a csípés a testfelületet érte, akkor a fullánkot távolítsuk el, utána hűsítő borogatással csökkentsük a fájdalmat és a duzzanatot, végül antihisztamin tartalmú kenőccsel (pl. Fenistil gél) kenjük be a bőrt.

Kullancscsípést meg lehet előzni az esetek többségében a megfelelő öltözettel és riasztó krémmel illetve spray-vel. Kirándulás, erdei, mezei séta, vagy kullanccsal fertőzött területen való tartózkodás után érdemes minden óvintézkedés ellenére alaposan átvizsgálni a bőrünket, még a hajas fejbőrt is. Amennyiben találunk, eltávolításához ne használjunk olajat, krémet, mert ennek hatására esetlegesen fertőzött nyálát kiengedi. Helyesebb a gyógyszertárakban kapható speciális kullancscsipesszel eltávolítani a használati utasításnak megfelelően. A csípés helyét fertőtlenítsük. Ha nem sikerült teljesen eltávolítani a kullancsot, vagy pár nappal később bepirosodik a csípés helye, forduljunk orvoshoz, aki esetlegesen oltást is ajánl.

Nyáron végre elfelejthetjük a harisnyát, zoknit és mezítláb vághatunk neki. Sajnos ebben az esetben számolni kell a vízhólyagokkal. Érdemes ezért az érzékeny helyeket még előtte sebtapasszal védeni. Nem hiányozhat ilyenkor a pénztárcából sem egy-két tapasz. Ha mégsem sikerült megelőzni a vízhólyagot, akkor lehetőleg ne szúrjuk ki, hanem a patikában kapható kifejezetten vízhólyagra kifejlesztett tapasszal védjük a bőrfelületet. Ha a vízhólyag túl nagy, illetve a cipő viselésében zavaró, akkor egy tiszta tűvel óvatosan ki lehet végszükség esetén szúrni és a folyadékot óvatosan egy tiszta kendővel ki lehet nyomni. A bőrt ne vágjuk le róla. Mindenképp fertőtlenítsük, jóddal, alkohollal, vagy egy fertőtlenítő sebkrémmel, légáteresztő sebtapasszal ragasszuk le.

A légkondicionáló berendezések a tömegközlekedésben, épületekben, autókban irritálhatja a szemet. E mellet a nap káros sugarai, esetleg a kereszthuzat szintén okozhat szemproblémákat. A szem bepirosodhat, viszkethet, idegen tárgyat is érezhetünk benne. Könnyen begyulladhat a szem, amelyet rövidtávon kezelhetünk gyógyszertári szemcseppekkel, de ha a tünetek súlyosbodnak, illetve huzamosabb ideig fennállnak, vagy ha fertőzés lehetősége felmerül, akkor érdemes szakorvost felkeresni a problémával.

Készüljön fel az utazásra. Gyógyszertárunkban nagy választékban kaphatók különböző kullancs és szúnyogriasztó készítmények, kullancskiszedő eszközök, tapaszok, stb.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Értékelés:
(0 szavazat)Piacterpatika.hu | Copyright © 2009 - 2015 | Minden jog fenntartva! | Site by StyleCom


Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű, személyre szabott orvosi véleményt, a szakember megkeresését. Egyes rovatokban (pl. hírek) szerepelhetnek vényköteles gyógyszerek nevei is, ez esetben mindig szükséges a kezelőorvos véleményét kérni, aki dönt a gyógyszer felírásáról. Vény nélküli gyógyszerek esetében pedig, a kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Top Desktop version