Piactér Patika

Register Login

Nyári elsősegély állatoknak

Nyári elsősegély állatoknakNyáron nemcsak az emberi szervezetet teszi próbára a hőség, hanem házi kedvenceinkét is.  Leginkább a kutyák és a macskák érzékenyek, hiszen annak ellenére, hogy szőrük védelmet nyújt a napsugárzás ellen, megnehezíti a meleg leadását. Nem izzadnak a szokványos értelemben, csak az orruk, tappancsuk illetve a pofájuk (lihegés) segítségével képesek leadni a túl sok hőt.

Az idősebb vagy keringési zavarokkal küzdő kutyák a legveszélyeztetettebbek a melegebb napokon. Ennek ellenére nagy veszélynek tesszük ki négylábú házi kedvencünket, ha közvetlen napsütés és/vagy magas hőmérséklet esetén (pl. tűző napon álló autóban) nem gondoskodunk megfelelően róla. A kutyák a testhőmérsékletüket lihegéssel tudják szabályozni, tehát kilógatva nyelvüket leadják a meleget, és akár 400szor is tudnak percenként levegőt venni. Legtöbbször az orrukon veszik a levegőt és a szájukon fújják ki, így akár 200 millilitert is képesek elpárologtatni óránként.

A túlmelegedés első jelei a túl gyors lihegés, mozgászavarok, támolygás, ha szemügyre vesszük az ínyt, a nyálkahártya világos piros. Előrehaladott stádiumban hányás, sokk, ájulás is tapasztalható.

A meleg napon kerüljük a hosszú sétákat, vagy biciklitúrát, és semmilyen körülmény között ne hagyjuk a kocsiban kedvencünket. Még árnyékban is biztosítsunk elegendő innivalót neki.

A macskák kedvelik a meleget, de ugyanúgy érzékenyek a nagy melegre, mint az előző négylábú. Különösen a hosszú szőrű macskáknál kell vigyáznunk, de a nagy meleg pl. utazásnál, és az ehhez hozzájáruló stressz is nagyon próbára teszi őket. Éppen ezért kerüljük az utazást a legnagyobb déli melegben.

A macskák először nyugtalanok lesznek, hűsebb helyet keresnek, ha lehetőségük van rá. Ha erre nincs, akkor apatikusak lesznek. Hasukra fekszenek és lihegnek.

Kisállatok, pl. hörcsög esetében ritkább a hőguta, mivel ezek ritkábban tartózkodnak közvetlen napon. Ennek ellenére egy meleg lakásban is, ha odasüt a nap, előfordulhat ez a baleset. Az állat szívverése nagyon gyors és felületes, nyitott szájjal veszi a levegőt, a nyálkahártya fakó, az állat fekszik, felületesen kapkodja a levegőt. Rögtön vigyük árnyékos helyre, ideális a 18°C, de ennél hűvösebb ne legyen, langyos vízbe áztatott kendővel bugyoláljuk be a testét, a fejét különösen fontos hűteni. Mindenképpen vigyük állatorvoshoz!

Mit tehetünk?

Vigyük az állatot árnyékos helyre, ahol hűvös van, és jól szellőzik, de nincs huzat.

Hűtsük le nedves kendővel, locsoljunk rá vizet, pl. zuhanyrózsával, vagy kerti locsolóval. Ugyanúgy, ahogy az embernél, kezdjük lent, tehát a tappancsokkal, és lassan haladjunk a szív felé, ne egyből zúdítsuk rá a vizet, mert ez akár halálos következményekkel is járhat. Egy törülközőbe tekerjünk bele, jeget és tegyük a fejére vagy a tarkójára.

Kínáljunk neki vizet, de ne túl hideget.

Hagyjuk pihenni, ha egy kicsit jobban érzi magát.

Ha elájult, akkor tegyük szabaddá a légutakat, távolítsuk el a szájából, ha van ott valami és igazítsuk el a nyelvét. Konzultáljunk azonnal állatorvossal.

Értékelés:
(0 szavazat)Piacterpatika.hu | Copyright © 2009 - 2015 | Minden jog fenntartva! | Site by StyleCom


Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű, személyre szabott orvosi véleményt, a szakember megkeresését. Egyes rovatokban (pl. hírek) szerepelhetnek vényköteles gyógyszerek nevei is, ez esetben mindig szükséges a kezelőorvos véleményét kérni, aki dönt a gyógyszer felírásáról. Vény nélküli gyógyszerek esetében pedig, a kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Top Desktop version